diumenge, 12 de gener del 2014

Quiche Lorrain

Aquesta recepta és molt coneguda i és d'origen francès, però ara es pot trobar a tot arreu. Quan vaig estar a Escòcia, n'hi havia ja feta al supermercat, i amb diferents farcits, ja siguin de verdures com de carn. Però amb lo fàcil que és, no cal ni comprar-la feta. És un bon aperitiu per presentar en dies de festes. Es pot fer com si fos un pastís gros o en cassoletes.
 
Ingredients

1 fulla de massa quebrada
200g de bacon, o pernil a daus
200g de formatge emmental o gruyère
200ml de nata per cuinar
100ml de llet
4 ous
1 ou per pintar
sal
pebre

Procediment

  1. Untem el motlle amb mantega. Preescalfem el forn a 175ºC.
  2. Primer agafem la massa quebrada fresca, i la posem al motlle, i apretem les vores perquè agafi la forma del motlle, cal anar amb compte que no es trenqui. Llavors posem paper de forn a sobre de la massa, i sobre el paper de forn alguna cosa que pesi perquè la massa no pugi. En el meu cas faig servir arròs, que només utilitzo per fer aquestes coses, ja que no es podria menjar. Sinó també es poden fer servir llenties seques o cigrons secs, però sempre els guardarem per aquesta finalitat.


  3. Ara és el moment de posar-ho al forn a 175ºC durant 15-20 minuts a mitja altura amb el foc a dalt i baix, llavors el traiem sense parar el forn. Deixatem un ou i pintem tota la massa amb l'ou, quan hem acabat, ho tornem a posar al forn 5 minuts 175ºC amb el foc dalt i baix i després 2 minuts amb el gratinador.
    Aquest és el resultat
  4. Mentre la massa s'està fent, és el moment de preparar el farciment. El primer que farem serà fregir el bacon a una paella amb molt poc oli, fins que quedi dauradet i cruixent, el deixarem amb paper absorbent perquè deixi anar tot l'oli. 
  5. Deixatarem els 4 ous, com si féssim una truita, i després afegirem la nata, la llet, el pebre i la sal. Ho barregem bé.


  6. Un cop fet això ja tindrem la massa a punt. Ara és el moment de posar a la base la meitat del bacon i del formatge, i llavors és quan li tirem la mescla anterior. Per acabar acabem de posar el bacon restant i el formatge que queda intentant que el líquid no sobreïxi.
     Afegim la 1/2 del Bacon

     Afegim la 1/2 del Formatge rallat

     
    Afegim la mescla líquida
     
    Afegim la resta del formatge i del bacon
  7. Ara és el moment de posar-ho al forn a 175ºC durant 30 minuts, fins que veiem que està quallat i dauradet. Si veiem que està quallat però no daurat, posarem el gratinador 2 minutets a 200ºC sempre controlant que no es cremi.
  8. Passat aquest rato ja tenim la quiche lorrain a punt.
A disfrutar!!


Consell: és molt important que no es trenqui la massa, ja que sinó hi haurà una fuga de líquid.

dissabte, 11 de gener del 2014

Pastís de poma




Aquesta recepta és molt fàcil de fer, i dóna molt bon resultat, en aquest cas no he posat crema pastissera a la base, per fer-la més lleugera, però es pot posar la crema pastissera abans de posar la poma a làmines.



Ingredients

Per fer un pastís per 3-4 persones:

2 pomes (golden o granny smith)
1 massa de pasta de full
3 cullerades de sucre
3 cullerades de melmelada d'albercoc o gelatina de poma.




Procediment

  1. Agafem una massa de pasta de full, pot ser tant congelada com fresca. Al supermercat podem trobar els 2 tipus, en aquest cas és indiferent. cal tenir en compte que si és congelada caldrà deixar-la a fora i esperar a que es descongeli. 
     Esperem a que la massa es descongeli
  2. Si hem optat per la pasta de full congelada, cal donar-li forma amb un corró i estirar-la, per posar-la al motlle. Anem pre-escalfant el forn, i el posem a 175ºC.
     Treiem la massa sobrant

  3. Un cop posada al motlle, s'ha de punxar la base amb una forquilla, perquè així no pugi, ja que hi posarem les pomes a sobre.
  4. Es treu el cor de la poma, es pela, es talla per la meitat i amb un pelador anem fent làmines de poma, fins que ens doni per cobrir tota la base. Llavors la poma restant es talla a làmines amb el ganivet una mica més gruixudes, de 3 mm aproximadament.


  5. Primer posarem la primera capa de poma (la que hem tallat més fina) és igual si ara no queda perfecte ja que posarem més poma a sobre. Ara posarem la poma (més gruixuda a sobre) intentem de posar-ho el més ordenat possible, és qüestió de pràctica.
     Es posa la primera capa de poma
    Es posa la segona capa de poma (més gruixuda)

  6. Ara hem d'anar baixant la massa que tenim a les vores del motlle i l'anem apretant amb els dits.
  7. Ara és quan li tirem una mica de sucre per sobre, i ja ho tenim preparat perquè vagi al forn, 175ºC durant 35 minuts al mig del forn i foc dalt i baix. Un cop passat els 35 minuts li posarem 2 minuts a 200ºC amb el gratinador fins que la poma quedi torradeta. S'ha de vigilar ja que és fàcil que es cremi. 
  8. Per deixar-ho ben bonic i llustrós, tenim dues opcions pintar-ho amb melmelada d'albercoc, o fer una gelatina de poma i posar-li a sobre. Jo optaria per la opció de la melmelada ja que per la feina que porta fer la gelatina de poma i el resultat final no compensa, un cop amb la melmelada queda així:
  9. Per posar-li el punt final afegim unes cireretes confitades, Ara ja ho tenim a punt!! Bon Profit!!