Aquesta recepta és una barreja de receptes d'Espanya en directo, i de la iaia d'una amiga, que n’és tota una especialista!!
Aquí està el resultat, és la meva variació, no crec que es pugui definir com a empanada gallega!
Ingredients per la massa
500g de farina de força
25g de llevat premsat (viu)
200ml d’aigua tèbia
175ml d’oli d’oliva
1 culleradeta de pebre vermell (dolç)
1 cullerada de sal
Procediment per a la massa
- Posem la farina en un bol fent un
cràter, a dins hi esmicolem el llevat i el barregem amb la farina.
- Escalfem uns segons l’aigua al microones, i li afegim la sal i el pebre vermell dolç, deixem que es dissolgui bé.
- Ara és el moment d’afegir l’aigua+sal+pebre
vermell a la farina i el llevat, i també aprofitem per afegir l’oli. Ho
barregem tot fins a tenir una mescla homogènia.
Barregem
- Posem la massa en una superfície,
ja pot ser el marbre de la cuina, i anem amassant la massa, com més l’amassem
més elàstica serà.
- Llavors deixem reposar la massa dins d’un bol amb un drap a sobre durant un mínim de 3 hores, fins que hagi crescut el doble, el temps de llevat depèn de si fem la recepta al estiu o al hivern. Al hivern pot tardar més ja que la temperatura és inferior. Jo normalment deixo reposar la massa fins el dia següent.
Ingredients per al farcit
135g de tonyina de llauna (2-3 llaunes)
1 o 2 cebes
400g de tomàquet triturat
Procediment del farcit
- Primer es sofregeix la ceba fins que
queda ben daurada.
- S’afegeix tomàquet, i quan
comença a estar més concentrat s’afegeix la tonyina esmicolada i es barreja bé
amb el tomàquet i la ceba, es va rectificant de sal.
Esmicolem la tonyinaAfegim el tomàquet a la cebaAfegim la tonyinaDeixem que faci la xup xup
- Es deixa reposar el farcit fins
que estigui fred. Un cop la massa hagi llevat s’ha de amassar la massa i es
divideix en 2 parts iguals.
La massa ha llevat!
Dividim la massa en dos - Amb una part es farà la base, i
amb l’altre la part superior. Fem la base i la posem a la safata del forn,
llavors li posem el farcit, deixant un marge per les vores. Després cobrim amb
l’altre part de la massa.
Fem la part inferior de l'empanadala posem a la safata de fornOmplim amb el farcitCobrim l'empanada
- S’han reservat uns talls de massa per fer les decoracions. S’han fet unes tires de massa ben fines per decorar es posen en diagonal en un sentit i en el contrari. És important fer una xemeneia, per on sortirà el vapor.
- Per unir la base amb la massa que
la cobreix, anem pinçant la base amb la massa superior.
Anem pinçant amb els dits de la base cap a dalt
- Agafem un ou i el batem com si féssim una truita, i ara és el moment de pintar l’empanada.
- Es posa l’empanada al forn (mitja altura) a dalt i baix a 175ºC durant 10 minuts, i si veieu que no queda daurat de sobre, posem el gratinador 2 minuts a mitja altura, vigilant sempre que no es cremi!
A disfrutar-ho!
Bon Profit!
Font: Espanya en directo, i la iaia de la meva amiga
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada