dissabte, 2 de novembre del 2013

Raviolis: massa i procediment


Hi ha moltes maneres de fer massa per pasta fresca. En aquest cas farem la massa de pasta fresca amb un 83% de farina de blat, i un 17% de sèmola de blat dur (semoline, com diuen els anglesos). Aquesta sèmola es pot comprar tant en herbolaris com al supermercat. Es tracta de farina que no s’ha mòlt totalment. És important fer servir la sèmola ja que sinó la massa seria massa tova. Així es pot arribar a tenir aquell punt que saben molt bé els italians “al dente”.

   



Aquesta ha estat la primera vegada que he fet pasta fresca, i la veritat és que va quedar bastant bé. El que passa és que no és una massa fàcil de treballar, ja que al portar la sèmola de blat dur, no és gaire elàstica. O sigui que si voleu enfortir els braços aquesta és una bona manera!!


Ingredients


200g de farina de blat (és la que fem servir habitualment)

40g de sèmola de blat dur (Sémola de trigo duro,castellà; Semoline, anglés)

1 culleradeta de sal (1tsp, mesura anglesa)

2 ous

1 cullerada de oli d’oliva (1tsp, mesura anglesa)

Aigua



Procediment



  1. El primer que vaig fer va ser moldre una mica més la sèmola de blat dur, ja que tenia una mida de gra massa gran, tenia la mida de la pasta que es diu pistonets, que són la pasta petita que es posa a la sopa. Així que vaig decidir passar-ho per la picadora, fins que tocava la sèmola, i tenia una textura entre farina i sorra. Aquí sota podeu veure la diferència de l'abans i el després!

  2. A continuació s’ha de barrejar la farina, la sèmola i la sal. 
  3. Es fa un volcà amb la mescla anterior, i al cràter hi posem els 2 ous i l’oli d’oliva.  Es va mesclant tot anant del centre a les vores, i anant incorporant aigua tèbia poc a poc, fins a tenir una massa homogènia. Hem d’acabar tenint una massa que no se’ns enganxi.  
  4. Llavors s’ha d’amassar durant 10 minuts aproximadament posant sèmola de blat perquè no s’enganxi al marbre.
  5. Després s’ha de tapar la massa amb un paper film perquè no s’assequi i deixem reposar la massa durant 30 min, si teniu més temps deixeu-lo 1h a la nevera, així serà més fàcil de treballar.
  6. Ara el que cal fer és agafar petites parts de la massa i estirar-la molt, fins que sigui el més fina possible sense que se’ns trenqui. En el meu cas ho vaig fer amb un corró, la veritat és que fas braços!!
  7. Llavors amb el farcit dins d’una mànega pastissera, anem fent muntanyetes. Llavors s’ha d’aplanar una altre làmina de massa i es posa a sobre.
  8. Si tenim un motlle de raviolis només s’ha de pressionar i ja els tenim, sinó com en el meu cas vaig agafar un got de “xupito” llavors es pressiona i amb una forquilla anem pressionant per tota la vora fins tenir el ravioli tancat. D’aquesta manera queden rodons, en el cas que els volguéssim amb forma quadrada es pot fer servir el ganivet per tallar-los en forma quadrada i després amb la forquilla s’acaben de tancar.
  9. Després s’han de bullir amb aigua amb sal i oli, i els haureu de tenir fins que pugin a la superfície(5-8 minuts, tot depèn del gruix de la massa), en aquest punt estaran al dente.  Si no us agrada al dente ho podeu deixar més estona i no tindran aquell punt dur.



Finalment aquí els tenim





Consell:
És molt difícil aplanar la massa, si podeu aconseguir una maquina de pasta, us ajudarà molt ho dic per experiència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada